tiistai 14. tammikuuta 2014

Taivaallisen mureat ribsit ja herkullinen coleslaw

Ribsit. Ne vasta lystikkäitä onkin. Tunnissa niistä tulee sitkeitä eikä maku ole maaritteleva mutta kun aikaa menee viisi tuntia tai vaikka enemmän, ovat ne taivaallisen mureita ja herkullisia. Eli aikaa se vaatii mutta kyllä lopputulos on kaiken sen väärti.



J tykkää tehdä ribsejä ja kyllähän ne on hyviä, en kiellä :) Kesällä grillailtiin niitä kavereille J:n vanhempien luona ja silloinkin ne oli hyviä mutta niitä grillattiin turkasen kuumassa pallogrillissä varmaan se puolituntia eli mureita ne ei ollut. Sitten uuteen kotiin muutettuamme J testasi ribsejä uudella Weberin grillillään tehden niihin omasta päästä soossin. Epäsuoralla lämmöllä ribsit taisivat olla silloin 2,5 tuntia ja olivat jo parempia mutteivät taivaallisen hyviä. Niinpä kerran keskustelimme asiasta J:n kaverin ja hänen puolisonsa kanssa ja koska tämä pariskunta tykkää ribseistä ja olivat niitä useampaan otteeseen itse valmistaneet, oli heillä loistavia vinkkejä. Saimmepa jopa heidän itse kasaamansa ribsireseptinkin, jonka mukaan teimme taivaallisen mureita ribsejä! Ja niitähän ne just oli!!

Ribsien kanssa kuuluu syödä coleslawta. Sitä en ollut koskaan ennen tehnyt itse enkä kyllä ole sellaista kaupastakaan koskaan ostanut. Ravintoloissa olen syönyt ja joskus se on ollut mieleistä ja joskus ei, joten kun lähdin virittelemään omaa coleslaw-kyhäelmääni eivät toiveet olleet korkealla. Mutta, siitähän tuli todella herkullista! Nytkin vatsa täynnä haaveilen jo huomisista lounasruisleivistäni, joiden päälle aion laittaa lopun colen. Nam! Lisukkeina tarjoilimme itsellemme vielä lankkuperunoita, jotka tällä erää olivat kaupan pakastealtaasta.

Taivaallisen mureat ribsit (ohje J:n kaverilta, jota muokkasimme vielä omaan makuun)

* Maustamattomia possunribsejä (noin 1-2 riviä per syöjä riippuen ribsien koosta)
* Ananastäysmehua (vaihtoehtoisesti omenatäysmehua tai makeaa omppusiideriä)
* Glaseeraus- ja dippikastike, esim. Poppamiehen Savuomena sekä lisäksi hunajaa ja esim. Santa Marian american BBQsauce hickory (savun makuinen)
* RUB-kuivamausteseos esim. Santa Marian BBQrub allround


1. Ota ribsit jääkaapista huoneenlämpöön vähintään 30 min. ennen uuniinlaittoa. 
2. Laita uuni lämpiämään 120 asteeseen.
3. Poista kalvo jokaisen kylkirivin 'nurjalta puolelta' käyttäen apuna esim. terävää veistä ja talouspaperia. Tässä jokainen nyppii oman maun mukaan. Idea on siinä, että mausteet imeytyisivät paremmin lihaan.
4. Hiero RUB-mausteseos lihan pintaan joka puolelle. Laita ribsit ja rub esim. muovipussin sisään ja pyörittele ja hinkkaa mausteet lihan pintaan.
5. Kypsytä ritilän päällä uunissa 2 tuntia. Laita uunin alatasolle esim. pelti ja leivinpaperi, ettei valuva rasva sotke uunia.


6. Ota ribsit ulos uunista, laita ne tiiviiseen foliokääröön esim. pellin päälle ja lorauta folioon reippaasti ananasmehua ja sulje foliopaketti tiiviisti.
7. Laita ribsit käärössään takaisin uuniin 2-2,5 tunniksi.

8. Ota ribsikäärö ulos uunista, laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Ota lihat foliosta ja levitä ne leivinpaperille pellin päälle.


9. Valmista glaseerauskastike yhdistämällä Poppamiehen Savuomenaa, Santa Marian american BBQsauce hickoryä, hunajaa sekä ribsien ananasmehu-mausteseosta maun mukaan. Sivele glaseerauskastiketta runsaasti ribsien molemmille puolille.


10. Paista uunissa (tai vaihtoehtoisesti grillaa) ruskeaksi n. 5-10 min (225 astetta).
11. Tarjoile ribsit dippikastikkeen (ja muiden lisukkeiden) kanssa!

!! Jos teet ribsien kanssa ranskalaisia jne. laita ne uuniin samalla kun teet glaseerauskastiketta ja laita lihat uuniin loppulämmölle/ottamaan väriä vasta kun perunoilla on jäljellä n. 10 minuuttia. Laske siinä vaiheessa perunoiden pelti alas ja laita ribsit uunin ylätasolle, jotta ne saavat parhaalla mahdollisella tavalla väriä pintaan.



Coleslaw

n. 300g kaalia
2-3 porkkanaa
2-3dl majoneesia
2rkl hunajaa
1rkl Dijon sinappia
1rkl vaaleaa balsamikastiketta / vaaleaa balsamicoa jne.
mustapippuria
suolaa

1. Raasta porkkanat.
2. Suikaloi kaali.
3. Yhdistä kaikki aineet isossa kulhossa ja sekoita.

!! Coleslaw on parhaimmillaan kun se on saanut seistä jääkaapissa väh. 6 tuntia tai jopa yön yli. Ajan kanssa kaali pehmenee ja maku syvenee.


Siveltiin lopuksi sitten vielä sitä glaseeraus- ja dippikastiketta ribsien pintaan ja J taisi jopa dippaillakin niitä mureita lihanpaloja siihen kastikkeeseen. Ei tarvinnut muuten yhtään kalvaa lihaa luista, sillä luut lähti jo lautasella irti ja murea liha jäi sinne omaksi herkkupalakseen :) Vaikka me ei kovinkaan pidetä savunmausta tai barbeque-kastikkeista niin tässä noi kastikkeet toimi eikä ne ollut yhtään övereitä. Ei toki syöty liikaa ribsejä, ettei vaan tuu sellainen fiilis ettei tee mieli niitä pitkään aikaan uudestaan. Meillä taisi olla yhteensä 13 luuta lautasella eli yksi tosi pitkä ribsirivi ja se riitti colen ja lankkuperunoiden kanssa erinomaisesti kahdelle.


Maukkaita unia!
Sanni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!