maanantai 20. tammikuuta 2014

Pulled pork burgereita myös meidän keittiössä

Pulled pork on yksi niistä ruoista, joita jokainen sen tyyppisestä ruoasta vähänkään kiinnostunut on kokeillut omassa kotikeittiössään jo varmasti vuosi sitten, ellei aikaisemminkin. Mekin olemme puhuneet ja puhuneet sen tekemisestä mutta nyhtöpossuksi suomenkielessä kutsutussa possussa on hommaa. Tai no, sanotaan vaikka että aikaa menee vaikkei tehtävää nyt niin kauheasti ole. Tietysti jos tekee kastikkeet jne. itse alusta lähtien niin silloin aikaa saa menemään vielä enemmän mutta me taidettiin ottaa sellainen kultainen keskitie näissä asioissa :)


Mistä sitten se lopullinen inspis tuli? Ribsit onnistuivat niin hyvin ja coleslawta teki mieli tehdä pian uudestaan ja kaverikin oli onnistunut hyvin pulled porkia tehdessään, joten näistä innostuneena marssin  kauppaan ostamaan kilon köntin kassleria. Ruoan voi tehdä luullisesta lavasta, jolloin tarvitset hiukkasen enemmän tavaraa tai kasslerista. Lapa on rasvaisempaa mutta siinä on siis se luu. Lapaa ei myöskään saa aina kaikista kaupoista, kassleria yleensä on aina tarjolla. Tällä kertaa siis ruokaa hiukkasen parjatusta lihan osasta, joka on mukavan huokeahintaista lihaksi :)

Pulled pork (oma resepti nettireseptejä yhdistellen oman maun mukaan)

Marinadi

½pss Santa Maria BBQrub allround
1rkl Dijon-sinappia
2rkl hunajaa
3tl Poppamiehen Savuomena -kastiketta

1rkl Santa Maria american BBQsauce hickory
½dl Santa Maria american BBQsauce original
½dl vaaleaa balsamikastiketta
loraus ananastäysmehua
loraus Pepsi Maxia
2 valkosipulin kynttä
suolaa (Maldon)
mustapippuria


Edellisenä iltana tehtiin lihan marinadi. Marinadi ja liha laitettiin siis pussiin yöksi jääkaappiin ja ruoanlaittopäivänä pussi otettiin jääkaapista n. tuntia ennen uuniin laittoa lämpeämään. Sitten uuni 225 asteeseen, liha sellaisenaan joko ritilän päälle (ja astia alle) tai suoraan reunalliseen astiaan. Lihaan väriä kuumassa uunissa n. 15-30 minuuttia. Tämän jälkeen ota liha pois uunista, laske uunin lämpötila 100 asteeseen ja sillä välin tee lihalle foliokääre. Aseta liha foliokääreeseen ja kaada marinadia pussista lihan päälle/ympärille. Jätä marinadia hieman myös myöhempää käyttöä varten. Sitten kääre uuniin reunallisessa astiassa n. 7-8 tunniksi tai jopa kauemmin, jos jaksat odottaa :) Hifistelijät käyttää lihamittaria. Tällöin tavoitteena on lihan sisälämpötilaksi saada vähintään 93 astetta. Idea on kuitenkin se, että kun tuon usean tunnin jälkeen liha otetaan pois uunista, avataan käärö ja laitetaan liha reunalliseen astiaan, irtoaa liha kahdella haarukalla revittynä luusta (jos käytti lapaa) tai ylipäätään säikeiksi to-del-la helposti! Ja vain luu jää kokin käteen :) Liha on ehkä parasta hieman isompina säikeinä kuin ihan puruksi revittynä...makuasioita tietysti.



Kun liha on revitty eli pulled jätä se reunalliseen astiaan ja kaada loppu marinadi (n. 2-3dl) lihan päälle (me tehtiin tässä vaiheessa sitä vielä vähä lisää). Lämmitä uuni uudestaan 225 asteeseen ja paahda lihaa kuumassa uunissa vielä n. 15 minuuttia. Tämän jälkeen pulled pork on valmista.


Me syötiin pulled porkkia siis burgereina eli tein itse sämpylää päivällä. Hampparin väliin tehtiin samaa coleslawta, jota syötiin myös ribsien seurana mutta hieman majoneesisempana. Colen ohjeeseen pääset täältä. Sämpyläohje on lainattu Alinan ja Vilman kokkiäidin Vauvaodotus-blogista. Eipä nää ihanuudet paljon muuta seuraksi tarvitsekaan. Ehkä cheddaria, salaattia, sipulia jne. hampurilaisten väliin. Kukin omalla tyylillään sekä tietysti jotain perunaa, bataattia jne. ranskalaisten korvikkeeksi. Uuniperunatkin saattaisivat olla ihan loistavia esim. juustokuorrutteella.

Seuraavana päivänä syötiin loput ruisleivän päällä, vähän niin kuin open burgereina, ja täytyy kyllä sanoa että oli toi pulled pork parempaa ruiseivän kanssa!!! Sitä me molemmat J:n kanssa suositellaan tuon lihan kanssa syötäväksi.

Mukavan kirpsakkaa pakkasviikkoa!
Sanni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!