Sneak peak illallislautaselle :)
Pavlova on ihanan kuohkea, ilmava, helppo syödä sekä valmistaa enkä ole vielä tavannut henkilöä, joka ei pavlovasta välittäisi. Tätä uskaltaa tarjota helposti myös puolitutuille. Tämä herkku on oiva esim. myös gluteenittomia jälkkäreitä tekeville kotikokeille :)
Tässä ihanan herkullinen mansikkapavlova viime kesältä:
Koska pakastemansikat eivät vedä vertoja oikeille kesämansikoille en edes yrittänyt lähteä matkimaan kesäherkkua, koska vetinenhän siitä auttamatta olisi tullut. Niinpä pyörittelin muutaman päivän ideoita päässäni....tiramisu- vai joku hedelmäpavlova. Vaikka tiramisu onkin oma herkkuni, kuten aikaisemmin teille kerroinkin omassa tiramisu postauksessaan niin silti päädyin hedelmiin; kiiviin ja passionhedelmään. Kiivi oli pääroolissa ja passionhedelmä vain pienenä lisämausteena.
Täytteessä käytin kermaa sekä vaniljarahkaa. Tämä yhdistelmä on mukavan raikas eikä liian kermainen. Ei tule liian helposti kermakakkufiilis, koska tämä herkkuhan on kaukana kermakakuista :)
Jälkkärimme oli todellista herkkua ja saatiin nelistään kakku melkein kerralla syötyä. Meille naisille jäi (harmittavasti) juuri yhdet palat sunnuntain aamiaiselle nautittavaksi. Ohjeessa kyllä sanotaan tämän olevan 10 annoksen leivonnainen mutten nyt ihan niin isolle joukolle tätä pelkästään lähtisi tarjoamaan :)
Pavlova (pohjan ohje lainattu Olivia-lehdestä)
Pohja:
4 kananmunan valkuaista
2½dl hienoa sokeria
2tl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
1tl omenaviinietikkaa tai sitruunanmehua
Täyte (oman maun mukaan):
2dl kuohukermaa
1-2prk vaniljarahkaa
1tl vaniljasokeria
marjoja, hedelmiä
1. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Piirrä leivinpaperin päälle ympyrä hyväksikäyttäen tarjoiluastiaa.
2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi.
3. Lisää puolet sokerista valkuaisten joukkoon vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita perunajauhot lopun sokerin joukkoon. Lisää sokeri-perunajauhoseos valkuaisvaahtoon vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes se on kiiltävän valkoista ja kovaa. Sekoita marenkivaahdon joukkoon omenaviinietikka tai sitruunanmehu (itse käytän yleensä sitruunamehua).
4. Nostele lusikalla marenkivaahtoa leivinpaperille piirretyn ympyrän sisään. Tee lusikalla marenkitaikinan reunoihin huippuja. Voit myös pursottaa taikinan ympyrän muotoon. Kypsennä uunin alatasolla 1 ½ tuntia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua rauhassa uunipellillä.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se rahkan kanssa. Mausta sokerilla.
1. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Piirrä leivinpaperin päälle ympyrä hyväksikäyttäen tarjoiluastiaa.
2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi.
3. Lisää puolet sokerista valkuaisten joukkoon vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita perunajauhot lopun sokerin joukkoon. Lisää sokeri-perunajauhoseos valkuaisvaahtoon vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes se on kiiltävän valkoista ja kovaa. Sekoita marenkivaahdon joukkoon omenaviinietikka tai sitruunanmehu (itse käytän yleensä sitruunamehua).
4. Nostele lusikalla marenkivaahtoa leivinpaperille piirretyn ympyrän sisään. Tee lusikalla marenkitaikinan reunoihin huippuja. Voit myös pursottaa taikinan ympyrän muotoon. Kypsennä uunin alatasolla 1 ½ tuntia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua rauhassa uunipellillä.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se rahkan kanssa. Mausta sokerilla.
6. Kuori hedelmät tarvittaessa ja leikkaa lohkoiksi.
6. Nosta marenkipohja tarjoiluvadille. Levitä marenkipohjan keskelle kermavaahtoa, hedelmiä ja marjoja.
6. Nosta marenkipohja tarjoiluvadille. Levitä marenkipohjan keskelle kermavaahtoa, hedelmiä ja marjoja.
!! Voit tehdä marenkipohjan hyvissä ajoin ennen vieraiden saapumista, pohja säilyy hyvin kuivassa paikassa.
!! Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua, ettei marenki vety.
Tämä on niin herkullista että tokihan tätä täytyy tehdä taas pian jo uudestaan vaikkei niitä mansikoita ihan vielä saakkaan. Ulkomaalaiset mansikat käyvät toki mutta jotenkin en niitä osaa käyttää, maistuvatkin niin erilaisilta kuin suomalainen mansikka. Kiivi oli ihan kiva hedelmä pavlovassa, mukavan raikas. Olisin itse laittanut kerma-rahkaseokseen hitusen verran enemmän sokeria kiivin happamuuden takia mutta muut nauttijat olivat eri mieltä, joten jokainen tehköön tyylillään.
Mä oon monesti miettinyt, että pitäisi kokeilla mutta en oo saanut aikaiseksi! Vielä jokupäivä, on se niin herkullisen näköistä.. Slurps :p
VastaaPoistaKyllä kannattaa ilman muuta kokeilla! Se on niin helppo tehdä, etenkin kun sen pohjan voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi :) Teidän kaksosten kanssa kun kaikki 'kätevä' ja 'aikaa vähemmän vievä' on varmasti suositetavaa!!
VastaaPoista